Weg met light!


Weg met light!

In 1995 startte ik met de opleiding gewichtsconsulente. Dit was het begin van een jarenlange zoektocht en vele studies naar voeding, afslanken en alles er bij komt kijken. Het advies was in die tijd vooral om de inname van kilocalorieën te beperken door light producten te adviseren. Ik woog zelf 120 kilo en ging ook light producten gebruiken. Ik merkte al snel dat dit voor mij niet werkte. Ik had de hele dag door trek en omdat het light was at ik er ongemerkt meer van. Light producten zijn daarnaast vaak ook nog een duurder in aanschaf. Voor mij reden om hier mee te stoppen. Zodra ik op gewicht was, startte ik in 1997 mijn bedrijf en maakte ik er geen punt van als een cliënt of cursist light producten wilde gebruiken.

Vandaag de dag zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar light producten. Zo bleek in 2012 uit een onderzoek van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet, dat veel consumenten denken dat light veel minder kilocalorieën bevat. Meestal gaat het om een beperking van 30% minder. Maar bij light chips is het aantal kcal. nagenoeg hetzelfde als bij de niet light variant. Hoe kan dit? Light chips bevat 30% minder vet dus mag het light heten. Maar bevat extra koolhydraten waardoor je nauwelijks minder kcal. binnen krijgt. Niets meer dan een slim marketingtrucje om je te verleiden om toch vooral chips te kopen.

Daarnaast blijkt dat een light product minder verzadiging geeft, waardoor je dus de hele dag door kunt eten. Niet erg handig als je af wilt vallen. Ook houd je jezelf voor de gek door te denken dat je goed bezig bent, hierdoor eet je ook weer meer dan wanneer je volvette producten eet. TV programma Radar zegt: ‘Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het meestal anders uitpakt: wie lightproducten koopt, gaat op de lange termijn juist meer eten. En wie meer eet, krijgt meer calorieën binnen en valt dus niet af.’

Een light product is ook altijd een bewerkt product. Hierdoor krijg je ongevraagd veel toevoegingen in je product. Deze toevoegingen zijn lang niet altijd van natuurlijke oorsprong en vaak gaat het om een synthetische toevoeging. Het voedingscentrum roept dan heel snel, dat de toevoegingen/E-nummers goedgekeurd zijn en geen nadelige effecten op je lichaam hebben. Maar zitten wij als consument hierop te wachten? Synthetische toevoegingen in je eten waar je niet om vraagt en omdat de producent je eten bewerkt heeft mag je er ook nog extra voor betalen. Dit klinkt te zot voor woorden! Houd je zelf niet voor de gek, goedgekeurd of niet, je kan prima zonder al deze toevoegingen. Gewoon zelf koken in plaats van al die kant en klare pakjes en maaltijden.  Goedkoper, gezonder en absoluut met meer smaak! Zo voed je niet alleen je lichamelijke honger maar ook je psychische honger!

Liefs,

Bea.

PS. En wat te denken van dit nieuwsbericht? Voedingscentrum adviseert dat zoetstoffen gezond zijn nav een onderzoek betaald door de producten. Dit is toch niet geloofwaardig meer!